Ineens zijn ze overal: veganisten. Met bakjes hummus en wortels in de trein, of naast je in de Coffee Company, nippend aan een sojalatte. Achter je in de rij bij de Albert Heijn met een mandje vol amandelmelk en bananen, of juist zuchtend bij het schap met zoetigheid, want ook déze pure chocolade is met botervet gemaakt. Waar komen ze ineens vandaan? En waarom doen ze zo moeilijk?

Dat zal ik je proberen uit te leggen. Simpel gezegd is veganisme “een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het verminderen van exploitatie van en wreedheid tegen dieren” aldus de vegan wiki. Er zijn grofweg drie redenen waarom mensen besluiten veganistisch te gaan leven: milieu, dierenwelzijn, en gezondheid — maar het mooie is dat je niet hoeft te kiezen. Ik ben inmiddels twee jaar veganist (om alle redenen), en ik geef je graag een klein overzichtje van het ‘waarom’ van deze leefstijl!

Milieu

Voor dit punt moet je eigenlijk niet naar mij luisteren, maar gewoon meteen je Netflix openen en Cowspiracy kijken. Geen tijd? Ik zal de belangrijkste punten proberen uit te leggen.

Allereerst: de vee-industrie is de grootste reden voor klimaatverandering — 40% meer dan alle transport bij elkaar, zelfs. Een veganistisch dieet zorgt voor half zoveel CO2-uitstoot als dat van een vleeseter, 1/18e zoveel land, 1/11e olie, en 1/13e water. Zo verbruikt één hamburger even veel water als twee maanden douchen.

Hoe dit kan? Dieren eten. Ontzettend veel. Om alle koeien, kippen, en varkens te voeden — zodat er zuivel, eieren en vlees in de supermarkt kan komen te liggen — worden enorme delen van het regenwoud omgekapt om mais, soja en graan te verbouwen. Tel hier nog alle vervoer bij op (van zowel het veevoer als de dierlijke producten zelf), het water wat verbruikt wordt, en de methaan-uitstoot van de koeien, en het eten van vlees krijgt een heel hoog prijskaartje.

En vis dan? Het eten van vis is helaas niet beter. De oceanen zijn op dit moment al zo leeg, dat alle vis (en alle ‘bycatch’) die eruit gehaald wordt er één teveel is. Het is zelfs zo erg dat we het risico lopen in 2048 compleet lege oceanen te hebben. Kijk deze 15-min durende documentaire voor meer uitleg.

Dierenwelzijn

Wat er in de bio-industrie met dieren gebeurt is bepaald geen sprookje, dat weten we nu wel. Het probleem is dat we meestal niet weten wát er nou precies gebeurt, omdat het in de meeste landen streng verboden is om deze fabrieken, waar het gros van het vlees dat je vind in de supermarkt vandaan komt, te filmen. De makers van de documentaire Earthlings hebben hun leven op het spel gezet om dat in deze factory farms toch te doen — en de beelden die ze hebben verzameld zijn bepaald geen uitzonderingen. Earthling is zodoende wel een heftige docu. Voor wat meer rationele argumenten kun je terecht bij 101 reason to go vegan.

Los van de specifieke wreedheden die verscholen gaan in de bio-industrie, kun je je afvragen of we überhaupt wel dieren moeten willen gebruiken voor ons eten. Als je dit leest is de kans groot dat je toegang hebt tot een supermarkt vol andere opties. En als je een gezond en gelukkig leven kunt leiden zonder andere levende wezens daarvoor te laten lijden, waarom zou je dat dan niet doen?

Gezondheid

Ik zei het net al: als je dit leest is de kans groot dat je een supermarkt vol eten hebt om uit te kiezen, waarschijnlijk ook nog eens om de hoek. Al helemaal als je in de Randstad woont, waar vega(n) restaurantjes steeds prominenter in het straatbeeld verschijnen en niemand je gek aankijkt als je vraagt om sojamelk in je koffie. Het is 2016, en het is geen enkel probleem om al je voedingstoffen binnen te krijgen door middel van een plantaardig dieet.

Daarnaast is er veel onderzoek dat uitwijst dat vlees en zuivel, maar ook vis en eieren, niet zo gezond voor ons zijn als we eerst dachten. Sterker nog, de World Health Organization gaf vorig jaar aan dat het eten van rood vlees net zo kankerverwekkend is als het roken van een sigaret. Voor meer hierover, check de documentaire Forks over Knives (wederom op netflix te vinden).

Dit is een artikel van Charlotte Nijhuis

Stagair Bewust in de Buurt. Student vanalles. Veganist in de fijnste zin van het woord. Zelfbenoemd dichteres en grammaticanerd. Leergierig.

Praat mee over dit artikel