Amsterdam Oost is hip en wordt al jaren steeds populairder. En terecht! Je hebt er… Ja, alles eigenlijk. En steeds vaker ook duurzaam.

Ik hou het meest van duurzaamheid die je niet doorhebt. Gewoon, dat iets onder fatsoenlijke omstandigheden is gemaakt zonder dat de hele winkel gelijk een soort houtje-touwtje subculturele ervaring wordt.

Daarom hier een top 5 van lekker en duurzaam in Oost waar je het niet verwacht.

1. Maslow (studenten)café

Maslow is dé huiskamer van het Science Park. Midden-Oosters/Mediterraans eten, Biologische koffie en laptoppen voor een studentenprijsje. Het terras was het eerste jaar na de opening wat karig; Science Park is van zichzelf nou niet ècht een mooie omgeving voor een terras. Maar het terras is nu een soort magisch tapijten paradijs, waar je met je Hollandse (bio)biertje en huisgemaakte humus toch een beetje in een Perzisch zonnetje zit.

Om de prijzen studentikoos te houden hebben ze buzzers: je krijgt een soort plastic schijf en als je hapje klaar is rinkelt en trilt ‘ie als een arrenslee op een trilband. Klinkt vervelender dan het is. Zo krijg je de koks nog eens te spreken! Je drankjes worden overigens wel gewoon naar je toe gebracht.

Café Maslow science park duurzaam biologisch bier koffie

2. Snacksalon ’t Wethoudertje

Snacksalon, hè. ’t Wethoudertje is dus geen snackbar, maar een oprecht smaakvolle tent waar ze toevallig frikadellen en patatje oorlog op het menu hebben staan. Maar dus ook geitenkaas medaillons en biologische vegaburgers.

’t Wethoudertje vervult gewoon de rol van je buurtsnacktoko, maar dan beter. Dus bijna uitsluitend biologisch vlees, MSC vis, geen geur-/kleur-/smaakbagger en, zoals het een klasse tent betaamt, huisgemaakte patat, hamburgers, shoarma, soepen, gehaktballen, sauzen en salades.

Beetje een idee van de prijs: een zak patat met kost €2,90 en een kroket of kaassoufflé €2,25. Wat je daar van vindt is niet aan mij, maar goed lekker is het wel!

3. (Bio)Brouwerij ’t IJ

Deze ken je al. Maar wist je ook hoe duurzaam ze zijn? Maar dan ècht: niet een labeltje ergens opplakken en gaan met de biobanaan, maar nadenken en keuzes maken.

Zo is hop nogal moeilijk biologisch te verbouwen. De Natte, Zatte, Columbus en Struis bieren zijn gewoon biologisch, maar voor bijzonderdere hopsoorten levert dat gedoe op. Dan kan je het wel biologisch krijgen, maar dan moet je het uit Nieuw-Zeeland halen, en dat is een pokke-end weg. Een stuk of 7 pokke-enden, zelfs, heb ik uitgerekend. En dat transport is nou niet echt duurzaam.

En zo is er nog meer. Eiwitrijke restproducten worden veevoer, kratten zijn van gerecycled karton, en het bier is super lekker.

Brouwerij 't IJ

4. Koffie & Kleding bij Hartje Oost

Twee dames, twee passie’s, één fantastische zaak aan de Javastraat. Esther is van de koffie, Eline van de kleding. Maar ze hebben ook draagbare speakertjes, dagverse broodjes en TOM’S schoenen. En pekingeend. Je gaat heen voor een taartje en komt thuis met een armband. Alles kan.

Een beetje een dameszaak is het wel. Ik zit buiten op het terras dan ook tussen meer mannen dan ik binnen zat. Binnen overheerst pastel en dat is theoretisch rustgevend, maar praktisch vooral pastel. Toch straalt daar wel de eigenheid van de ondernemers uit, en dat zorgt wel voor sfeer. Laat mij lekker wauwelen en ga gewoon een keertje heen. Voor een kopje koffie. En kom thuis met een jurk.

Dit is een artikel van Jacob Adriani

Mede-oprichter van Bewust in de Buurt. Marketing en communicatie bij Brendly. Schrijver. Grappenmaker. Zondagskind. Gelukkig. Klik hier voor alle artikelen van Jacob.

Eén reactie

Praat mee over dit artikel