Middenin de baarsjes, Amsterdam-West, vind je Frank@fair: dé plek voor fairtrade eten, drinken, bed- en badgoed. Oftewel: zo’n winkel waar je naar binnen gaat om ‘even rond te kijken’, en naar buiten loopt met een badjas van biologisch katoen, een fles exotische olijfolie, of een reep chocolade (want de combinatie mango-kokos kun je niet laten liggen, toch?).

Ik sprak eigenaresse Franka over de populairste producten uit de winkel, de verhalen die erachter schuilgaan en haar bijzondere bezorgservice.

Pleasure – zónder guilt

Een van de bestverkochte producten in de winkel, zegt Franka, is toch wel de wijn. Met twintig verschillende soorten om uit te kiezen – wit, rood, en rosé – loopt ze aardig voor op de supermarkt om de hoek, die slechts één fair trade wijn in de schappen heeft liggen.

Ook de chocolade is populair: naast de welbekende Tony’s repen vind je hier het merk Divine, met minstens zoveel verrassende smaakcombinaties en even vrolijke verpakkingen.

Alles in de winkel is fairtrade en zo’n 50% is ook nog eens biologisch: zo kun je gerust genieten van je borrel of cacao-fix, zonder de eventuele schuldgevoelens.

Bijzonder verhaal

Achter ieder product dat in de winkel te vinden is schuilt wel een bijzonder verhaal. De olijfolie uit Palestina bijvoorbeeld, geleverd door Canaan. Via de Palestinian FairTrade Association (PFTA) zorgt Canaan ervoor dat 1700 boerenfamilies in de regio hun olie kunnen verkopen aan het buitenland – iets wat door de huidige politieke situatie ongelooflijk moeilijk is voor de individuele boer.

Van dezelfde olie wordt ook zeep gemaakt, die net als vele andere producten in de winkel goed dienst kan doen als cadeautje.

Op de fiets

Hoewel de winkel, die een pand deelt met kunsthal Toon, zeker de moeite van het bezoeken waard is, brengt Franka de producten met plezier ook aan huis. Dit doet ze – duurzame stijl – doorgaans op de fiets, tenzij er “drie kratten bier besteld worden.” Bestellen kan via de webshop en er kan ook buiten Amsterdam geleverd worden.

Klik hier voor meer frank@fair!

Dit is een artikel van Charlotte Nijhuis

Stagair Bewust in de Buurt. Student vanalles. Veganist in de fijnste zin van het woord. Zelfbenoemd dichteres en grammaticanerd. Leergierig.

Praat mee over dit artikel