Ontmoet Liam: een robot met 29 armen, ontwikkeld door Apple. Waar Apple vroeger graag ieder project geheim hield, doen ze nu maar al te graag uit te doeken wat ze hebben uitgevonden. Een robot die niet recyclet, maar demonteert. Tot nu toe was de standaard manier van recyclen namelijk altijd met brute kracht: een industriële shredder en een paar sterke magneten. Deze manier van recyclen is natuurlijk minder efficiënt en kost meer energie. Herwonnen metalen moeten omgesmolten, gezuiverd en weer in nieuwe onderdelen gemaakt worden. Dat kan beter. Daarom haalt Liam iPhones uit elkaar, zodat onderdelen 1-op-1 hergebruikt kunnen worden. Sneller, eenvoudiger èn veel zuiniger, want er komt geen smelter aan te pas.

Liam is trouwens goed in wat ie doet. De robot haalt 350 iPhones per uur uit elkaar, wat neerkomt op 1,2 miljoen per jaar. Dit klinkt als een groot aantal, maar dat valt mee. Toen de iPhone 6S uitkwam, verkocht Apple er 13 miljoen in drie dagen. Dat is 10 jaar werk voor onze robotvriend.

Liam verwerkt

1200000

iPhones per jaar

Meer praktisch dan lief

Liam is niet een mensachtige robot zoals bijvoorbeeld Wall-E. Het is meer een productieband met 29 armen. Niet zo menselijk dus, al krijgt ‘ie wel vrij in het weekend. Liam is nog niet helemaal perfect. Het is een onderzoeksproject dat nog steeds gaande is en nog steeds wordt bijgeschaaft. Hoewel de robot nu met 97% zekerheid ieder onderdeel kan verwijderen, zijn zaken als corrosie en roest nog steeds een uitdaging.

Een groenere koers met Tim Cook aan het roer

Liam past natuurlijk perfect in het nieuwe uiterlijk dat Apple probeert te scheppen. Apple is hard aan het werk op gebied van diversiteit, toeleveranciers en groene energie. Hoewel iPhones nog steeds in een hel in China worden gemaakt, zal iedere iMessage die je ermee verstuurt via een server gaan die op groene energie draait. Zo is Apple langzaam op weg een bedrijf te worden met een bewustere bedrijfsvoering. Dit gaat echter niet zonder schokken en stoten, want Apple is gewoon een bedrijf met aandeelhouders, en aandeelhouders willen rendement zien.

Tim Cook, de huidige CEO, durft gelukkig wel tegen deze aandeelhouders in te gaan. Zo werd hij op een aandeelhoudersvergadering in 2014 onder druk gezet om het rendement (ROI) van zijn acties te verantwoorden. Cook werd zichtbaar boos en pakte deze vraag meteen aan om duidelijk te zijn over zijn plannen met Apple: “Als we bijvoorbeeld bezig zijn om onze iPhones toegankelijk te maken voor blinden, zijn we niet bezig met rendement. Dat geldt ook voor zaken met betrekking tot het milieu. Als je wilt dat ik alles doe voor rendement, kan je beter al je Apple aandelen verkopen.”

Tim Cook zal een middenweg moeten vinden tussen zijn groene agenda en de wensen van de aandeelhouders. Als hij hun belangen niet genoeg behartigt, wordt ; ie afgezet en vervangen door iemand anders. Quotes als die van Tim Cook laten zien dat het niet zo makkelijk is een beursgenoteerd bedrijf te veranderen.

Dit is een artikel van Cesar Zijp

Mede-oprichter van Bewust in de Buurt. Webdesign en marketing bij Brendly. Bedrijfskundige met liefde voor tech. Houdt van een lekker biertje. Alles Apple.

Praat mee over dit artikel