De zomer is begonnen, en daarmee ook het festivalseizoen! Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn niet alle festivals even duurzaam. Vaak wordt er veel plastic gebruikt en zorgt alle drukte en muziek voor overlast in de omliggende (natuur)gebieden. Gelukkig hoef je je daar deze zomer niet al te veel zorgen over te maken. Een groot aantal festivals is intussen al een stuk bewuster bezig! Zo zijn er festivals die alleen nog maar vega catering aan bieden, besloten hebben alle CO2-uitstoot te compenseren, of zelfs helemaal om duurzaamheid draaien.

Hier een overzichtje van duurzame festivals in Nederland tijdens zomer 2016!

25-26 juni: Festival Mundial

Een beetje kortdag misschien, maar: het festival is nog niet uitverkocht! Festival Mundial, aankomend weekend te vinden in Tilburg, is in samenwerking met De Afvalspiegel bezig met het project Groen, Groener, Groenst; een 3-jarenplan om het festival schoon en afvalvrij te maken. Verder is er wereldmuziek en een scala aan foodtrucks te vinden. Last-minute weekendje Tilburg, dan maar?

1-2 juli: Concert at Sea

Dan is er Concert at Sea. Hoewel ze het niet per se benadrukken, waren ze een aantal jaar geleden al het eerste klimaatneutrale festival. Ze draaien op groene stroom, de van maïs gemaakte bekertjes worden gerecycled, en zo zijn er nog enkele andere groene maatregelen die worden genomen. Daarnaast wordt alle CO2 uitstoot ten gevolge van het festival gecompenseerd via het Umoja fonds. 1 en 2 juli in Zeeland te vinden!

15-17 juli: Welcome to the Village

Niet te verwarren met Welcome to the Future (waarover later meer): Welcome to the Village is een tijdelijke mini-maatschappij vlakbij Leeuwarden, opgezet door een jonge groep freelancers en een heleboel vrijwilligers. Een maatschappij met idealen, en met dromen voor de toekomst – dromen van een fossielvrije maatschappij, zonder afval, waar je precies weet waar je voedsel vandaan komt. Die toekomst is er nog niet, helaas. Maar een goed eind op weg zijn ze wel. Lees hier meer over het festival, en check de korte documentaire voor een kijkje in het tijdelijke dorp.

23 juli: Welcome to the Future

Als een van de 10 duurzaamste festivals ter wereld (genomineerd door A Greener Festival) kan Welcome to the Future natuurlijk niet uit dit lijstje ontbreken. Al het eten is biologisch, er wordt gerecycled, en decoraties zijn gemaakt van hergebruikt materiaal. Maar bovenal: er is een ‘leave no trace’ policy en het ééndaagse festival wordt gerund door ‘green teams’. Vindt plaats op 23 juli in natuurgebied ’t Twiske, op fietsafstand van Amsterdam!

27-28 augustus: Mysteryland

Mysteryland is nog zo’n festival waarvan je niet meteen verwacht dat ze duurzaam bezig zijn – maar dat zijn ze zeker wel! Natuurlijk is er gedacht aan groene stroom en biologisch eten, maar heb je ook gehoord van het ‘Trees for Traffic’ project? Als je een paar euro extra bovenop je parkeer- of pendelbuskaart betaalt wordt er een boom geplant om je CO2-uitstoot te compenseren. Vet! Inmiddels is de 2000ste boom geplant en is er een festivalbos ontstaan in de buurt van Nieuw-Vennep. Het festival zelf vindt eind augustus plaats in de buurt van Haarlemmermeer.

1-4 september: Into the Great Wide Open

Middenin de natuur op Vlieland vind je Into the Great Wide Open. Het aantal kaartjes is vrij beperkt omdat er rekening moet worden gehouden met de natuur op het eiland, en omdat het festival zo klein is dient het als goede experimenteerplek voor duurzame initiatieven — wat goed gaat op het festival, kan ook de rest van het jaar op het eiland worden geimplementeerd.

Dit is een artikel van Charlotte Nijhuis

Stagair Bewust in de Buurt. Student vanalles. Veganist in de fijnste zin van het woord. Zelfbenoemd dichteres en grammaticanerd. Leergierig.

Praat mee over dit artikel