Innovatief theater, muziek uit de categorie ‘allerlei’ en 26000 kilo verdomd goeie sfeer. Het is weer tijd voor de Parade!

Voor wie nu denkt: “Een parade?! Moet je dan helemaal meelopen en zo?” een beknopte uitleg. De Parade strijkt elke zomer neer in een Park in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Artiesten kunnen er “grenzeloos denken en kwetsbaar durven zijn”, aldus de organisatie, en het open karakter en de nomaden-vibe van het geheel maakt dit een soort kermis voor ontwikkelden. Maar nog altijd met een zweefmolen, want zweven is leven.

Voor wie dat niet dacht of nu verlicht is, een impressie:

Waar ik warm van word

Fresku grapt en rapt over tweestrijd. Een Antiliaanse Eindhovenaar, Met videos door Teemong. Welkom bij de Fresku show.
Rotterdam 1 t/m 3 juli
Den Haag 14 t/m 15 juli
Utrecht 25 t/m 28 juli
Amsterdam 17 t/m 23 augustus

625
artiesten
100
bouwers
258
barmedewerkers
48
bands

BackBone & Alida Dors dansen op hip-hop van Typhoon. Lukt het om zich los te maken van hardnekkige vooroordelen? Geïnspireerd op de ghetto: “I don’t mind the struggle, I’m built for it.”
Rotterdam 23 t/m 26 juni
Utrecht 4 t/m 7 augustus
Amsterdam 13 t/m 16 augustus

De Jeugd van Tegenwoordig presenteert deleted scenes uit de nog te komen Watskeburt?! de Musical. Alles wat het script niet haalde, maar te vet was om weg te gooien. De Jeugd staat te podium als levensgrote poppen.
Utrecht 4 t/m 7 augustus
Amsterdam 17 t/m 23 augustus

In Amsterdam kun je nu ook per vluchtelingenboot naar de Parade. Dat lees je goed, ja. De Italiaanse autoriteiten schonken twee boten aan Rederij Lampedusa, met een bemanning uit Nederland, Syrië, Ethiopië en Eritrea doen ze het intussen prima in de typisch Amsterdamse pleziervaart.
Meer info op de website van de rederij.

Natuurlijk staat het festivalterrein weer vol met barren, restaurants, pop-up terrasjes en nomadische haute cuisine. Alle keukens zijn bio-industrievrij, schenken kraanwater en biologische huiswijn, en gebruiken gewoon herbruikbaar servies. Mij zul je deze zomer Moors zien eten bij Hotmamahot, Funky take-away halen bij New England, bij Artistic Crêpe een Creppy kunstig pannenkoekje scoren, en sowieso een frozen cocktail proberen bij Salon de Coupe. Ik bereid me vast voor op de brainfreeze-kater.

Ook op de Parade!

Het Parademuseum is gloednieuw op de parade, en staat dit jaar in het teken van de kleurenfotografie van Ed van der Elsken. De fotograaf laat zien dat liefde, leven en dood overal ter wereld de hoofdrol spelen.
Overal, altijd.

Silent disco in de Leeuwenkooi. Met instant classics, vergeten krakers, onbegrijpelijke verzoekjes, geplaybackte huwelijksaanzoeken, verboden meezingers, zo nu en dan een hitje, en resident DJ van 433fm.
Overal, altijd.

3200
porseleinen borden
500
kilo bestek
6000
liter kraanwater
79
glazenhalers

De Kinderparade heeft ook dit jaar voor kinderen weer allerlei theater, muziek en activiteiten. Ik ben stiekem behoorlijk benieuwd naar de briljante komiek Micha Wertheim, die voor de verandering een kinderboek schreef – over de hik – en dat theatraal voordraagt.
Kinderparade in alle steden
Micha Wertheim in Rotterdam en Amsterdam

De Parade is ook dit jaar weer te vinden in het Museumpark in Rotterdam, van 23 juni t/m 3 juli. Daarna reist het gezelschap door naar het Westbroekpark in Den Haag van 8 t/m 17 juli. Daar afbouwen en weer opbouwen in het Moreelsepark in Utrecht van 22 juli t/m 7 augustus. De laatste stop is het Martin Luther Kingpark in Amsterdam, van 12 t/m 28 augustus.

Kijk voor het hele overzicht, toegankelijkheid voor niet-Nederlandssprekenden, doven en slechthorenden, en meer informatie op deparade.nl

Dit is een artikel van Jacob Adriani

Mede-oprichter van Bewust in de Buurt. Marketing en communicatie bij Brendly. Schrijver. Grappenmaker. Zondagskind. Gelukkig. Klik hier voor alle artikelen van Jacob.

Praat mee over dit artikel

Docu: TERRA
Heb je dit al gezien?