Ter ere van het Nederlands voorzitterschap van de EU, dat is begonnen op 1 januari voor een periode van zes maanden, is Europe by People gestart. Dit project gebruikt kunst en design om hedendaagse sociale problemen te onderzoeken en op te lossen. Deel van Europe by People is ook de FabCity campus op Javaeiland – een kleine, zelfverzorgende campus waar mensen met duurzame en innovatieve ideëen en projecten samenkomen. Denk aan fietsen gemaakt door 3D-printers, huizen van karton, en een vloer gemaakt van gerecyclede Nikes.

Je kunt de campus ieder moment oplopen om een kijkje te nemen, maar check ook vooral de kalender voor evenementen, óf maak gebruik van de dagelijkse gratis rondleidingen (op weekdagen om 16.00 en 17.00, vaker in het weekend). Dat laaste deed ik, dus bij deze een overzichtje van wat er op de FabCity Campus te vinden is!

Geprinte brug

Ten eerste de 3D-printers: De één, een samenwerking van BAM, ABN Amro, en Universe Architecture, zet zand om tot beton. Zo werken ze bijvoorbeeld aan het nieuwe, circulaire paviljoen van de ABN Amro op de Zuidas.

De tweede, door MX3D, werkt met metaal. Zo is er een metalen fiets mee gemaakt (moet je wel hard trappen) en wordt er begin 2017 een volledig geprinte brug neergezet op de wallen in Amsterdam. In de gaten houden dus, dit project!

Urban living

Een telkens terugkomend thema van de FabCity campus is duurzaam wonen; en dan met name verplaatsbare, zelfvoorzienende woningen gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Ideaal voor studenten, of vluchtelingen, of als extra kantoorruimte in je achtertuin. Plus een goede oplossing voor leegstaande gebieden in de stad!

Zo is er bijvoorbeeld Wikkelhouse: huizen gemaakt van gelaagd karton dat enkele keren wordt ‘gewikkeld’ om een segment te maken. Plaats een paar segmenten tegen elkaar, zet er een basis onder en een trapje voor, et voilà: je hebt een Wikkelhouse!

Minstens zo duurzaam en mobiel is Tiny Tim, een klein huisje dat volledig zelfvoorzienend is. Het dak bestaat uit hybride zonnepanelen, er is een waterzuiverende muur (waardoor al het water gerecycled wordt), en op het dak staat een mini-windmolen.

Dan is er nog Heijmans One: bijzonder aan dit huis is dat het niet alleen voorzien wordt van duurzame energie, maar dat deze energie ook opgeslagen kan worden in de batterij van de Tesla Powerwall. Daarnaast bestaat de vloer van het huis voor 100% uit hergebruikte, felgekleurde Nikes.

Brandstofbrood

Nog zo’n tof project: de Gascoland BreadDigester. Deze machine tovert je oude bammetjes om tot biogas, dat weer gebruikt wordt om een broodoven van brandstof te voorzien. Anti-voedselverspilling, pro-duurzame energie, en ultieme brood recycling, dus!

Ons Eten

Over eten gesproken… Voor een biologisch en lokaal broodje of diner op de campus kun je terecht bij Ons Eten. Hun doel is de consument en boer direct met elkaar in verband te brengen, waardoor er minder voedsel wordt verspild en de prijzen voor beide partijen eerlijk blijven. De koffie is goed, het eten is vers, en voor de mooie dagen zijn er genoeg picknick tafels in de zon!

Er zijn nog talloze andere initiatieven te vinden op de FabCity campus (zie hier de Green Wall, bijvoorbeeld, onderdeel van het Rain Proof project), en zoals dat hoort op een campus komen er continu nieuwe projecten bij. De campus is er nog tot zondag 26 juni, dus ga er vooral nog even langs!

Dit is een artikel van Charlotte Nijhuis

Stagair Bewust in de Buurt. Student vanalles. Veganist in de fijnste zin van het woord. Zelfbenoemd dichteres en grammaticanerd. Leergierig.

Praat mee over dit artikel