Er zijn veel manieren om duurzamer met kleding om te gaan: recyclen, lenen van vrienden, of simpelweg minder kopen. Toch zin om te shoppen? Ga dan voor winkels waar je fair fashion – eerlijke en duurzame kleding – vindt. Ik heb er alvast vijf voor je op een rijtje gezet, te vinden in Amsterdam.

1. LENA The Fashion Library

Als er iets niet duurzaam is, dan is het wel de kleding die niet wordt gedragen. Uitpuilende kasten vol jurkjes die je slechts één of twee keer aan hebt gehad, en alleen hebt gekocht voor een speciale gelegenheid. De oplossing? Een kledingbibliotheek! Bij LENA the Fashion Library kun je, voor een vast bedrag per maand, vintage en duurzaam geproduceerde stukken lenen en oneindig wisselen. En wil je iets tóch heel graag hebben? De gehele collectie is ook te koop!

Lena the Fahion Library fair fashion Jordaan Amsterdam

2. Fashion & koffie bij Hartje Oost

Koffie en kleding onder één dak. Bij Hartje Oost, te vinden in, je raadt het al, Amsterdam Oost, kun je niet alleen terecht voor fair fashion en accessoires, maar kun je na, of tijdens, het shoppen even neerploffen voor lunch of een kopje koffie. De cappuccino’s zijn goed en het terras, gelegen aan de drukke Javastraat, doet goed dienst als bijklets-plek. Klik ook hier voor meer duurzame horeca in Oost.

3. Èchte fair fashion van Studio Jux

Het is goed om te weten dat je kleding eerlijk en duurzaam geproduceerd is. Het is nóg beter om te weten wie je kleding heeft gemaakt (dit zijn de mensen van het “My Nepali Tailor is a Rockstar shirt”). Dit is precies wat Studio Jux je laat zien door middel van de ‘handshake’: een nummer dat in ieder kledingstuk, gemaakt in hun eigen fabriek in Nepal, te vinden is. Aan de hand van het nummer vind je op de website wie van de kleermakers jouw aankoop heeft geproduceerd. Niet alleen eerlijk, maar ook heel tof om eens een keer het gezicht achter de stoffen te zien. Fair fashion zoals fair fashion bedoeld is!

4. Geitenwollenwinkel

Kleding, schoenen, cadeaus… en álles is gewoon goed geproduceerd. Goed voor de mens – door gebruik van fairtrade keurmerken, bijvoorbeeld – en goed voor het milieu – denk: biologisch katoen, gerecyclede materialen, en biologisch afbreekbare stoffen. Daarnaast is de winkel uiterst diervriendelijk, want aan het 100% vegan assortiment komt geen koe of schaap (of geit) te pas.

Mocht je wat sceptisch zijn over zo’n uiterst groene zaak: ik kan je verzekeren dat er niks geitenwollensokkerigs aan is. Gewoon mooie, eerlijke spullen van goede kwaliteit, zoals de tassen van Matt & Nat, bijvoorbeeld. Wij zijn fan!

5. Eerlijk Waar

Als laatste is er nog Eerlijk Waar, te vinden in de Torensteeg in hartje Amsterdam. De hippe Rains regenjassen – ik zie zelf de knalgele variant steeds prominenter in het straatbeeld verschijnen – zijn hier te koop, net zoals de Mud Jeans. Voor twee tientjes kun je deze spijkerbroeken leasen – inclusief gratis reparatieservice, mocht er een gat of scheur inkomen. Wil je ‘m toch kopen (online bestellen kan ook), dan kun je de broek wanneer je er genoeg van hebt weer inleveren. Je krijgt dan 20 euro terug, en de materialen worden weer gerecycled. Duurzamer dan dit heb ik ze eerder nog niet gevonden!

Iets om in de gaten te houden: de meeste van deze winkels verkopen (vooral) kleding voor vrouwen. Bij Eerlijk Waar en Studio Jux kunnen mannen ook voor hun fair fashion terecht!

Meer eerlijke winkels ontdekken? Ga naar bewustindebuurt.nl, type in wat je zoekt en vink ‘eerlijke mode’ aan.

Dit is een artikel van Charlotte Nijhuis

Stagair Bewust in de Buurt. Student vanalles. Veganist in de fijnste zin van het woord. Zelfbenoemd dichteres en grammaticanerd. Leergierig.

Praat mee over dit artikel

Docu: Cowspiracy
Heb je dit al gezien?