Heb je een beetje geluk, dan betekent zomer: vakantie en vrije tijd! En vrije tijd betekent voor mij: tijd om zo snel mogelijk weg te gaan uit Nederland en een warmer/relaxter/interessanter land op te zoeken. Helaas kan reizen een nogal grote impact hebben op het milieu, alleen al door de enorme lading CO2 die met de atmosfeer in gepompt wordt door je vervoersmiddel. Een fietsvakantie is niet voor iedereen weggelegd, dus hier wat andere tips om deze zomer(vakantie) een beetje groener te maken!

1. Check deze zomer je zonnebrand

Wist je dat de meeste zonnebrand schadelijk is voor de koraalriffen? Het stofje oxybenzone, te vinden in een groot aantal zonnebrandcrèmes, zorgt ervoor dat koraal verbleekt en afbreekt. Wetenschappers schatten dat er per jaar zo’n 3,000 tot 6,000 ton zonnebrand in de zee terecht komt, en 10% van de koraalriffen wordt op dit moment bedreigd door de gevolgen van zonnebrand in de oceaan. Check dus de ingrediënten op je zonnebrandcrème en kies voor een natuurlijke variant zonder oxybenzone, zoals die van Lovea.

2. Skip de mini’s

Ga je backpacken of een weekendje weg? Mini-shampoos en zeepjes zijn handig, maar verbruiken wel veel plastic. Daarnaast zijn ze ook gewoon heel erg mini – niet zo handig als je langere tijd weggaat. Wat dan wel? Probeer eens de shampoo bars van Lush! Makkelijk mee te nemen in het vliegtuig (want geen vloeistof), duurzamer (want verpakkingsvrij), en je kan er 3 maanden mee vooruit, dus je vakantie kom je wel door. De toothy tabs zijn trouwens ook een handig alternatief voor tandpasta.

3. CO2-neutraal vliegen

Over vliegen gesproken: we weten allemaal dat dit niet de meest duurzame manier van reizen is. Maar we willen wèl allemaal naar Zuid-Oost Azië. Compenseren, dus! Via verschillende websites, en ook vaak via je luchtvaartmaatschappij, kun je CO2 compensatie ‘bijkopen’.

Dit gaat als volgt: GreenSeat laat zien dat een retourtje New York zorgt voor zo’n 1,57 ton CO2 uitstoot. Betaal je 15 euro bovenop je ticket, dan wordt hiervan een huishouden in, bijvoorbeeld, India een jaar lang voorzien van groene stroom, en jouw uitstoot als het ware ‘geneutraliseerd’. Helemaal zonder schade is je vliegritje natuurlijk nooit, maar op deze manier kun je toch iets groener vliegen.

GreenSeat co2-neutraal vliegen vakantie zomer
backpack rugzak koffer duurzame zomervakantie

4. Langer dan één zomer/vakantie

Investeer in een backpack of koffer die niet na één lange reis (of zelfs een paar reizen) kapot gaat, maar een die je keer op keer kunt blijven gebruiken. Zoals de tassen van het merk Eagle Creek. Die zijn niet alleen van goede kwaliteit, ze hebben ook een ‘no matter what’ garantie, waardoor je je aankoop gratis kunt laten repareren als er iets kapot gaat.

5. Reduse, re-use, recycle

Dit klinkt als een open deur, maar helaas wil het hele riedeltje verminderen/hergebruiken/recyclen er nog wel eens bij inschieten als je op reis of vakantie bent. Maar dat hoeft niet!

Ben je van plan om een tijdje op één plek te blijven? Check dan het recycle beleid van het land (of de stad) waar je heen gaat. Vaak te vinden op de website van de overheid, maar een snelle Google search helpt je ook al een heel eind op weg. Niet alleen een goede poging om de aarde te redden, maar ook handig voor je portemonnee — in sommige landen kunnen de boetes voor slingerend afval hoog oplopen. Hetzelfde geldt trouwens voor je accommodatie: vraag in je hotel/hostel/guesthouse naar de mogelijkheden om te recyclen, water te besparen (handdoeken hergebruiken of flesjes hervullen, bijvoorbeeld), en andere manieren om je carbon footprint te verkleinen. A little goes a long way!

Dit is een artikel van Charlotte Nijhuis

Stagair Bewust in de Buurt. Student vanalles. Veganist in de fijnste zin van het woord. Zelfbenoemd dichteres en grammaticanerd. Leergierig.

Praat mee over dit artikel